Werkwijze bij scriptiecorrectie

De correctie van scripties – werkwijze

Kosten – offerte – factuur

Kosten – vuistregels

 • Een grove vuistregel is: een pagina (= 350 woorden!) kost tussen € 3,- en € 5,-
 • Hoe meer pagina’s je scriptie telt, hoe lager de prijs per pagina uitvalt
 • Ik besteed het werk niet uit: je scriptie wordt nagekeken door mijzelf
 • Er zijn vast wel goedkopere correctors, maar ik wed dat er slechts één is met 15 jaar onderwijservaring en daarna 20 jaar ervaring met de correctie van inmiddels ruim 2200 scripties.

Offerte

Telefonisch of per mail spreken we een prijs af voor de tekstcorrectie. Dat is alleen mogelijk wanneer ik je tekst heb gezien of minstens een representatief gedeelte ervan. Ik moet namelijk kunnen schatten welk tempo ik kan halen en hoeveel tijd erin gaat zitten. Alleen zo kan ik je een offerte, een voorstel doen. Dat is voor mij bindend. Voor jou is het – tot je akkoord gaat – vrijblijvend.

Hoog tempo of slakkengang?

Iedere tekst is anders. Sommige gaan razendsnel, sommige kosten aardig wat tijd. Meestal hangt dat af van de kwaliteit van de tekst die je aanlevert. Maar ook de aard van de tekst heeft invloed op mijn tempo. Bij onderwerpen waarin veel vaktermen of ‘onwaarschijnlijke’ namen voorkomen, is mijn tempo lager dan doorsnee. Ik check namelijk of de vaktermen en de namen kloppen.

Ook juridische teksten gaan zelden supersnel. De formuleringen komen immers heel nauw. Soms is het bijvoorbeeld letterlijk zo dat één ontbrekende (of juist onterechte) komma de betekenis van een zin volledig omkeert. Maar wees gerust: van de ruim 2200 scripties die ik er sinds juni 2000 op heb zitten, was een kwart juridisch. En meer dan de helft van de studenten die na hun plan van aanpak of bachelorthesis ‘vaste klant’ zijn geworden, studeert rechten. Sommigen hier vlakbij, op de juridische faculteit van de UvT.

De rekening

Mijn factuur komt als pdf met de mail mee, tegelijk met het werk zelf. Uiteraard omschrijf ik op de factuur de uitgevoerde opdracht. Het vermelde bedrag is inclusief btw.

Voor het opstellen van de factuur heb ik van je nodig:

 • naam
 • postadres
 • mailadres

Oké – aan het werk

Toelichting en adviezen

Mijn tekstverwerker laat ik alle wijzigingen bijhouden en onthouden (‘track changes’). Het document waarin alle doorhalingen en vervangingen zichtbaar zijn, sla ik uiteindelijk apart op met het woord ‘KLAD’ in de bestandsnaam. Je krijgt het altijd toegestuurd.

In de eerste plaats opdat je kunt checken wat ik heb gedaan. Maar minstens zo belangrijk is dat je kunt leren van je fouten. Hoe nauwkeuriger je nagaat welke fouten je regelmatig maakt, hoe sneller je je Nederlands kunt verbeteren. (En hoe sneller en dus goedkoper ik een eventuele volgende tekst voor je kan nakijken!)

Een ‘schoon’ document als eindresultaat

Wanneer je tekst is gecorrigeerd, sla ik het document op met in de documentnaam de aanduiding ‘SCHOON’. Vervolgens is het een kwestie van het ‘doorvoeren’ of ‘accepteren’ van alle wijzigingen in dat document. Sommigen herstellen nog even de deukjes die de lay-out heeft opgelopen en leveren dit ‘schoongemaakte’ document dan onmiddellijk in. (Bij een krappe deadline zit er ook niks anders op, lijkt me.) Andere studenten lopen de wijzigingen na en besluiten sommige ervan terug te draaien. Dat is natuurlijk verstandig, mocht ik bijvoorbeeld een bepaalde vakterm niet goed hebben begrepen.

Tijdens de correctie maak ik aantekeningen

Een vast onderdeel van mijn werkwijze is het noteren van aantekeningen over je tekst en mijn wijzigingen. De volgende zaken komen nogal eens aan bod.

 • Details die je stijl verpesten. Begin bijvoorbeeld zinnen niet telkens met ‘daarnaast’, terwijl je gemakkelijk kunt variëren met ook, tevens, verder, bovendien, etc.
 • Onjuist spatiegebruik. Woorden met overbodige spaties komen kinderlijk over. Woorden zomaar in stukken hakken is bovendien onlogisch. Het kan compleet onduidelijk maken wat je bedoelt. In mijn aantekeningen noteer ik weleens (dit is een fictief voorbeeld) dat ik in de hele tekst met zoeken en vervangen van “lange afstandsloper” “langeafstandsloper” heb gemaakt. Die langeafstandsloper neem ik nu met opzet als voorbeeld om meteen te kunnen verwijzen naar de al bijna ‘klassieke’ pagina van Onze Taal over lange afstandsloper/langeafstandsloper. Daar vind je een duidelijke uitleg van de regel “in het Nederlands schrijf je een woord als één woord” en talloze voorbeelden van aaneengeschreven woorden die men vaak ‘zomaar’ met spaties in stukjes hakt.
 • Als je de lijdende vorm (‘passief’) te vaak gebruikt, probeer ik je daarover wat tips te geven. In veel gevallen kun je met een kleine verandering van de zinsbouw de zin bedrijvend (‘actief’) maken. Maar in veel gevallen ook niet! In zakelijke teksten kun je bijna nooit helemaal zonder de lijdende vorm.
 • In de aantekeningen verwijs ik naar webpagina’s van Onze Taal of Taaladvies.net voor uitgebreide toelichting op je taalfouten of voor uitleg van moeilijke taalregels.
 • Af en toe vind je slechts een waarschuwing, zoals: “Let op! Dit kan ik niet corrigeren, want er ontbreekt een stuk tekst.”
 • Onderzoeksverslagen bevatten vaak uitgewerkte interviews. Als je ze uitschrijft, houd dan rekening met het geestelijk welzijn van je lezers! Maak ze niet depri of overspannen. Gebruik niet telkens het vreselijke aangeven voor woorden als: zeggen, antwoorden, vertellen, schrijven, opmerken, etc., etc. ‘Aangeven’ betekent bijna niks. Nauwelijks meer dan ‘dingesen’! Maar het werkelijk vervelende is – en dat geldt ook voor andere “smurfwoorden” – om in een tekst steeds weer dezelfde woorden tegen te komen.
 • Enzovoort!  ;-)  Sommige zaken kom je opnieuw tegen in een pagina over ‘veelgemaakt fouten’. De titel van die pagina wordt (nee… is inmiddels) correct Nederlands in scripties – tips.

Contact

Harrie Baken – (bijna) altijd bereikbaar

Harrie Baken, voor tekstredactie & tekstcorrectie
Harrie Baken
 • Met een mailtje naar harriebaken@tekstbaken.nl
 • +31 6 23 36 93 80
 • Met behulp van datzelfde 06-nummer kun je op Signal met mij contact opnemen
 • Op de koffie komen (na afspraak). Adres: Marie Koenenlaan 432, 5044 NK Tilburg
 • Contact opnemen via onderstaand contactformulier
 • Hoe dan ook, je bent altijd welkom voor informatie over mijn werkwijze en over de mogelijke planning, en voor overleg daarover. En natuurlijk voor een vrijblijvende offerte.

Menu

HomeScriptiecorrectiecv’tjeAlgemene voorwaardenCollega’sAVG/GDPRW3C-validator