Harrie Baken – mini-cv – opleidingen – ervaring

Harrie Baken, mini-cv

Harrie Baken is freelance tekstschrijver. Wat betreft de dienstverlening van mijn tekstbureau zijn de volgende zaken misschien interessant. Maar zeker relevant.

Corrector, redacteur, proeflezer, seo-specialist

 • 1970: Harrie Baken haalt zijn hbs-A
 • Tot 1972 heb ik sociologie gestudeerd aan de Katholieke Hogeschool Tilburg (Tilburg University, nowadays) in Tilburg.
 • In 1979 haalde ik mijn tweedegraadsbevoegdheid Nederlands en geschiedenis aan het Mollerinstituut, een NLO (Nieuwe Lerarenopleiding) in Tilburg.
 • Van 1979 tot 1994 was ik leraar Nederlands en geschiedenis in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Harrie Baken stond weleens op 1 in de lerarentop-10, maar dat geheel terzijde. ;-)
 • In 1992 werd ik ondernemer(tje). Tot 2000 hield ik me voornamelijk bezig met mijn postorderbedrijf Postzegelhandel HB. Mijn specialisatie was de filatelie van de Volksrepubliek China en van het thema ‘Verenigd Europa’.

Freelance tekstschrijver Harrie Baken

 • In juni 2000 besloot Harrie Baken terug te keren naar de Nederlandse taal als vak. Niet weer in het onderwijs, maar als freelance tekstschrijver, corrector en redacteur. Het logische gevolg was de oprichting van Tekstbureau TekstBaken.
 • Het schrijven of herschrijven van webteksten werd een alsmaar groter deel van mijn werk. Webteksten moeten overzichtelijk (‘scanbaar’) zijn en uitnodigen tot lezen. De potentiële lezer moet ze bovendien gemakkelijk kunnen vinden. En dus moet een zoekmachine ze makkelijk kunnen vinden, indexeren en aan hun gebruikers presenteren.
  Leesbaarheid en vindbaarheid van webteksten komen dicht bij elkaar bij het optimaliseren van websites. Hoe bereik je je lezers? Door doordachte en compacte teksten te schrijven. Met een duidelijke structuur en met precies de juiste (zoek)woorden. Hoe kun je scoren bij de zoekmachines? Op dezelfde manier. Kortom, de combinatie tekstschrijver/seo-specialist bleek ideaal. Bovendien was kennis van seo broodnodig om tekstbaken.nl zélf te laten presteren in zoekmachines.

Mijn bagage uit het onderwijs

Teksten van studenten zoals scripties corrigeren – dat ging me in juni 2000 meteen goed af. Ik geef toe: aan het ‘aparte’ taalgebruik in juridische teksten heb ik moeten wennen. Maar de laatste 4 jaren vormen juist de rechtenstudenten (hbo, universiteit) de meerderheid van mijn opdrachtgevers. Zelfs van mijn ‘vaste klanten’! (Plan van aanpak, essays, bachelorscriptie, masterscriptie… en als we een paar jaar verder zijn, soms ook sollicitatiebrieven.)

Manuscripten proeflezen van dagboeken, romans, wetenschappelijke literatuur en allerlei andere teksten die foutloos naar de drukker moeten, dat vak (proofreading) vind ik geweldig leuk. Ook die vaardigheid heb ik in eerste instantie opgedaan in het onderwijs.

Harrie Baken – altijd bereikbaar

 • Een mailtje naar harriebaken@tekstbaken.nl
 • Op mijn gsm +31 6 23 36 93 80
 • Datzelfde 06-nummer geldt voor Harrie Baken op Signal – superveilig! Ook Edward Snowden gebruikt Signal. Friedrich Nietzsche zelfs! ;-)
 • Op de koffie komen (na afspraak), met een beetje mazzel heb ik ook cookies in huis – Academielaan 152, 5037 EW Tilburg
 • Onderstaand contactformulier gebruiken kan natuurlijk ook!

Contactformulier