Mijn opdrachtgevers / portfolio

Recente en lopende opdrachten

Op deze pagina enkele opdrachten die ik onlangs heb afgerond, en ook wat oudere. Maar ik begin met een opdracht voor het redigeren van de teksten op een website waaraan nog volop wordt gewerkt, ook door Shabina Sedeqe, de opdrachtgever zelf.

Opdrachtgever: Gold Clinics Amersfoort

Gold Clinics, logo

Gold Clinics bv van Shabina Sedeqe is een esthetische en medische kliniek in Amersfoort. De kliniek legt zich toe op behandelingen en therapieën op het gebied van anti-aging, afslanken en ontharing.

In augustus 2018 wordt er hard gewerkt aan de website van Gold Clinics. Mijn opdracht is het om te zorgen voor de tekstcorrectie. Maar tegelijkertijd ook voor een goed evenwicht tussen de hoeveelheid informatie en de leesbaarheid.

Opdrachtgever: Roger Wielandts

Wielants Opdracht (2017)

Roger Wielandts, 2017, Wielants Opdracht, historische non-fictie

Wielants Opdracht – nee, het is geen tikfout. Dit boek van Roger Wielandts, architect, genealoog en schrijver, heet wel degelijk Wielants Opdracht. En mijn opdracht was het om het manuscript na te kijken zonder het karakter van het relaas – dat zich in het vroegere Brugge afspeelt – geweld aan te doen. Dat was pittig: we moesten samen een goed evenwicht bereiken. Namelijk niet ‘te Vlaams’ maar ook niet slaafs het Noord-Nederlands tot norm verheffen.
Roger Wielandts heeft met Wielants Opdracht, Brugges besloten licht een boeiend cultuur-historisch boek geschreven. Het is verschenen op 9 april 2017.

Aankondigingen en besprekingen

Opdrachtgever: Stad en Bedrijf, Rotterdam

Mijn eerste opdracht voor historisch onderzoeksbureau Stad en Bedrijf in Rotterdam kreeg ik in 2008. Het was het proeflezen van deel 1 van de reeks “Nederlandse ondernemers 1850-1950”.
Stad en Bedrijf heeft vanaf toen een indrukwekkende serie biografieën laten verschijnen van Nederlandse ondernemers in ‘het tijdvak van de familiebedrijven’.

Wat mij betreft was het recht in de roos: het eerste te corrigeren deel ging over de ondernemersfamilies en dus ook de sociaal-economische geschiedenis van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Op de agrarische geschiedenis en de opkomende industrialisatie van Noord-Brabant lag tijdens mijn opleiding geschiedenis de nadruk (‘Nieuwe Lerarenopleiding’ Mollerinstituut, Tilburg). Dat was mooi meegenomen.

Stad en Bedrijf was vanaf die opdracht meteen ook mijn tofste opdrachtgever. Er volgden een flink aantal te proeflezen manuscripten. Ik pik er een stel uit in omgekeerd chronologische volgorde.

Mijn recentste opdracht van Stad en Bedrijf: 100 jaar RPO

Op 13 juni 2018 bracht de postbode mij een leuke verrassing uit Rotterdam. Het was de juist verschenen jubileumuitgave “Een Rotterdams wereldorkest, 100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest” (2018). De tekstcorrectie ervan vond ik een bijzonder leuke klus. En het is een prachtig boek geworden. Dat laatste is natuurlijk niet mijn verdienste, maar toch sta ik elke keer weer te glunderen als ik zo’n boek heb uitgepakt en het opensla.

‘400 jaar opgeslagen – Vopak 1616-2016’

Het is de geschiedenis van Vopak (2016). Met veel aandacht voor de voorlopers van het bedrijf: Blaauwhoedenveem, Pakhuismeesteren, Van Ommeren en Pakhoed. Uiteindelijk specialiseerden Vopak en zijn voorgangers zich in tankopslag.

Scheepvaartkwartier, Rotterdam (2016)

Ondertitel: ‘Drie eeuwen stadsleven aan de Maas’

Een eigen koers – 50 jaar Heerema Marine Contractors (2012)

“Dit boek beschrijft het verhaal van Heerema Marine Contractors, dat ondanks de grillige wereld waarin het opereert al vijftig jaar iedere storm heeft doorstaan.” (Voor het gemak maar even geciteerd.)

Noordereiland (2011)

Fantastisch boek! Noordereiland – geschreven door Annelies van der Zouwen (m.m.v. Boudewijn Pothoven) over de geschiedenis van – inderdaad – het Noordereiland. Op het Noordereiland is trouwens ook Stad en Bedrijf zelf gevestigd.

In Havenloods Noord verscheen een aankondiging onder de titel ‘Mooi boek over Noordereiland‘.

Maarten Fleuren – Grafmonumenten

Grafmonumenten beeldhouwer Maarten Fleuren, Tilburg
Fleuren Grafkunst, Tilburg

Voor de site Grafmonumenten en gedenktekens van beeldhouwer Maarten Fleuren in Tilburg heb ik enkele keren advies gegeven wat betreft tekstredactie en website-optimalisatie (seo).

Bureau Circuit

Opdrachtgever: Bureau Circuit

Voor communicatiebureau Circuit in Zwolle heb ik regelmatig de correctie verzorgd van rapporten en plannen van de provincie Overijssel. Dat was soms heavy stuff: veel jargon en splinternieuwe woorden, een superstrakke deadline en soms lange dagen. Maar het is geweldig om zulke flinke klussen te klaren naar ieders tevredenheid!

Boek: ‘Voor Senna’

In 2015 heb ik voor Esther Lankhaar de correctie verzorgd van het manuscript voor haar boek over haar overleden bordeauxdog Senna. Zie de website Voor Senna voor meer informatie over dit bijzondere relaas in dagboekvorm.

M'Praktijk oefentherapie, logo

M’Praktijk – Oefentherapie

In 2013 heb ik de webteksten geredigeerd van M’Praktijk – Oefentherapie, gespecialiseerd in alles wat met beweging en houding te maken heeft. Gevestigd in Hilversum en Weesp.

Marc Pairon, De Kinderspelen, coverDe Kinderspelen – Marc Pairon

Voor Marc Pairon, dichter & schrijver, heb ik in 2013 het manuscript van “De Kinderspelen”, zijn debuutroman, ‘proefgelezen’. De roman van Marc Pairon is verschenen op 20 november 2013, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Museum De Pont

De Pont, museum voor hedendaagse kunst. Een leuke opdracht van de afdeling Educatie. Althans, ik dacht dat het een leuke opdracht zou zijn. Natuurlijk! Een brochure redigeren voor het museum waarin ik het liefst nog zou gaan wonen ook. (Een van de wolhokken en een stuk van de museumtuin, graag.)

Het boekje oogde aantrekkelijk. 10 teksten in 2 kolommen, telkens geflankeerd door een foto van het besproken kunstwerk. Het boekje had dezelfde titel als het project waar het bij hoorde. ‘Kunstpodium T, 5 jaar Leerling/Meester, project in De Pont’ (8 juni tot 22 september 2013). Het beschreef de 10 solopresentaties in de wolhokken. Daar zat gaaf werk bij, zoals Zoum (2013) van Maaike Knibbe.

Op de teksten in het boekje had ik flink zitten zweten. Enkele ervan bevatten ondoordringbaar jargon én kanjers van fouten – een lastige combinatie. Maar door mijn redactie en geploeter waren het toch wel tamelijk begrijpelijke tekstjes geworden.

Toen kwam de ramp. Die gleed op een kwade dag in de vorm van een stapeltje presentexemplaren door mijn brievenbus. Als gevolg van een nooit opgehelderde fout bij De Pont was ongeveer de helft van de tekst naar de drukker gestuurd in de niet gecorrigeerde versie. Een afknapper, al met al.

Een overzicht met veel foto’s gelardeerd met stukjes commentaar geeft de site Lost Painters (IA) van Niek Hendrix, 24-06-2013.


Contact

Harrie Baken – altijd bereikbaar

Harrie Baken, voor tekstredactie & tekstcorrectie
Harrie Baken
  • Stuur een mailtje naar harriebaken@tekstbaken.nl
  • Telefoon: +31 6 23 36 93 80
  • Met datzelfde 06-nummer kun je op Signal met mij contact opnemen
  • Koffie na afspraak. Adres: Academielaan 152, 5037 EW Tilburg
  • Contact opnemen via onderstaand contactformulier gaat ook prima
  • Hoe dan ook: je bent altijd welkom met vragen over mijn dienstverlening en/of voor een vrijblijvende offerte.

Contactformulier

 

%d bloggers liken dit: