Mijn opdrachtgevers / portfolio

Bijgewerkt op 2021-09-27 om 00:16:58 door Harrie

Opdrachtgevers | recente en lopende opdrachten

Deze pagina bevat enkele opdrachten die Tekstbureau TekstBaken onlangs voor zijn opdrachtgevers heeft uitgevoerd, en ook wat oudere.

Opdrachtgever: Hannah Waterman

Hannah Waterman 2020 Leuke Johan, roman
Hannah Waterman
Leuke Johan (2020)

Leuke Johan, roman

In december 2020 verscheen Leuke Johan, de nieuwste roman van Hannah Waterman.

Meer informatie vind je op het boekoverzicht van Hannah’s website en bij Boekenbestellen.nl.

Het zevende hemd, roman

Hannah Waterman, Het Zevende Hemd, roman
Hannah Waterman
Het Zevende Hemd (2019)

Eind 2019 heb ik voor Hannah Waterman het manuscript van haar roman Het Zevende Hemd nagelezen. Zodra de epub uitkomt, plaats ik hier een link naar Bol.com en Boekenbestellen.nl.

Van de achterflap: “Hannah Waterman groeide op in Amsterdam en woont en werkt op Madeira. Ze is beeldend kunstenaar en auteur van diverse romans, waaronder: De jukebox van Varkenshoeder, De Ontkenner, Holtes en uitsteeksels en Het Zevende Hemd.”

Opdrachtgever: Gold Clinics Amersfoort

Gold Clinics, logo
Gold Clinics – Amersfoort

Gold Clinics bv van Shabina Sedeqe is een esthetische en medische kliniek in Amersfoort. De kliniek legt zich toe op behandelingen en therapieën op het gebied van anti-aging, afslanken en ontharing.

In 2018 werd er nog hard gewerkt aan de website van Gold Clinics. Mijn opdracht was het om te zorgen voor de tekstcorrectie. En tegelijkertijd voor een goed evenwicht tussen de hoeveelheid informatie en de leesbaarheid.

Opdrachtgever: Roger Wielandts

Wielants Opdracht (2017)

Roger Wielandts, Wielants Opdracht, Brugges besloten licht, 2017
Roger Wielandts
Wielants Opdracht, 2017

Wielants Opdracht – nee, het is géén tikfout. Dit boek van Roger Wielandts – architect, genealoog en schrijver – heet wel degelijk Wielants Opdracht. En mijn opdracht was het om het manuscript na te kijken zonder het karakter van het relaas – dat zich in het vroegere Brugge afspeelt – geweld aan te doen.

Dat was pittig. We moesten samen een goed evenwicht bereiken in de kleur van de gebruikte taal. Namelijk niet ‘te Vlaams’ maar ook niet slaafs het Noord-Nederlands tot norm verheffen.

Roger Wielandts heeft met Wielants Opdracht, Brugges besloten licht een boeiend cultuur-historisch boek geschreven. Het is verschenen op 9 april 2017.

Aankondigingen en besprekingen

Opdrachtgever: Stad en Bedrijf, Rotterdam

Mijn eerste opdracht voor historisch onderzoeksbureau Stad en Bedrijf in Rotterdam kreeg ik in 2008. Het was het proeflezen van deel 1 van de reeks “Nederlandse ondernemers 1850-1950”.

Stad en Bedrijf heeft vanaf toen een indrukwekkende serie biografieën laten verschijnen van Nederlandse ondernemers in ‘het tijdvak van de familiebedrijven’.

Nederlandse ondernemers 1850-1950, Noord-Brabant, Limburg, Zeeland
Nederlandse ondernemers
1850-1950, NB, L en Z

Voor mij was dit het begin van reeks ideale opdrachten. Het eerste te corrigeren deel ging over de ondernemersfamilies en dus ook de sociaal-economische geschiedenis van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Op de agrarische geschiedenis en de opkomende industrialisatie van Noord-Brabant lag tijdens mijn opleiding geschiedenis de nadruk (Nieuwe Lerarenopleiding, Mollerinstituut, Tilburg). Dat was mooi meegenomen.

Stad en Bedrijf was vanaf die opdracht meteen ook een van mijn tofste opdrachtgevers, met heel wat te proeflezen manuscripten. Ik noem er een paar, min of meer van nieuw naar ouder.

Recente opdracht van Stad en Bedrijf: 100 jaar Spido

100 jaar Spido, Rotterdam, Kim van der Meij
100 jaar Spido (2019), Evy van Ast

De volledige titel is: Venster op de Rotterdamse haven. Honderd jaar Spido.

Een interessante en leuke geschiedenis van de Rotterdamse rondvaartdienst Spido. Verschenen in het voorjaar van 2019. Auteur: Evy van Ast.

Voorjaar 2018: 100 jaar RPO

Op 13 juni 2018 bracht de postbode mij een leuke verrassing uit Rotterdam. Het was de juist verschenen jubileumuitgave “Een Rotterdams wereldorkest, 100 jaar Rotterdams Philharmonisch Orkest” (2018).

De tekstcorrectie ervan vond ik een bijzonder leuke klus. En het is een prachtig boek geworden. Dat laatste is natuurlijk niet mijn verdienste, maar toch sta ik elke keer weer te glunderen als ik zo’n boek uitpak en opensla. De auteurs zijn Sam van den Eijnden, Joke Dame en Bart Diels.

‘400 jaar opgeslagen – Vopak 1616-2016’

Het is de geschiedenis van Vopak (2016). Met veel aandacht voor de voorlopers van het bedrijf: Blaauwhoedenveem, Pakhuismeesteren, Van Ommeren en Pakhoed. Uiteindelijk specialiseerden Vopak en zijn voorgangers zich in tankopslag.

Scheepvaartkwartier, Rotterdam (2016)

Ondertitel: ‘Drie eeuwen stadsleven aan de Maas’

Een eigen koers – 50 jaar Heerema Marine Contractors (2012)

“Dit boek beschrijft het verhaal van Heerema Marine Contractors, dat ondanks de grillige wereld waarin het opereert al vijftig jaar iedere storm heeft doorstaan.” (Voor het gemak maar even geciteerd.)

Noordereiland (2011)

Noordereiland, Annelies van der Zouwen,  Rotterdam 2011
Noordereiland (2011)
Annelies van der Zouwen

Fantastisch boek! Noordereiland – geschreven door Annelies van der Zouwen (m.m.v. Boudewijn Pothoven) over de geschiedenis van – inderdaad – het Noordereiland. Op het Noordereiland is trouwens ook onderzoeksbureau Stad en Bedrijf zelf gevestigd.

In Havenloods Noord verscheen een aankondiging onder de titel ‘Mooi boek over Noordereiland‘.

Maarten Fleuren – Grafmonumenten

Grafmonumenten beeldhouwer Maarten Fleuren, Tilburg
Fleuren Grafkunst, Tilburg

Voor de site Grafmonumenten en gedenktekens van beeldhouwer Maarten Fleuren in Tilburg heb ik enkele keren advies gegeven wat betreft tekstredactie en website-optimalisatie (seo).

Opdrachten voor Bureau Circuit

Bureau Circuit

Voor communicatiebureau Circuit in Zwolle heb ik regelmatig opdrachten uitgevoerd, waaronder enkele gigantisch grote. Ik heb bijvoorbeeld de correctie verzorgd van rapporten en plannen van de provincie Overijssel. Dat was soms heavy stuff: veel jargon en ‘splinternieuwe’ woorden, een superstrakke deadline en soms lange dagen. Maar het is geweldig om zulke klussen te klaren naar ieders tevredenheid.

M’Praktijk – Oefentherapie

M'Praktijk oefentherapie, logo

In 2013 heb ik de webteksten geredigeerd van M’Praktijk – Oefentherapie, gespecialiseerd in alles wat met beweging en houding te maken heeft. Gevestigd in Hilversum en Weesp.

Marc Pairon – De Kinderspelen

Marc Pairon, De Kinderspelen, cover
Marc Pairon
De Kinderspelen (2013)

Voor Marc Pairon, dichter & schrijver, heb ik in 2013 het manuscript proefgelezen van “De Kinderspelen”, zijn debuutroman.

De roman van Marc Pairon is verschenen op 20 november 2013, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Museum De Pont

Hoera! De Pont, museum voor hedendaagse kunst, een van mijn opdrachtgevers! Er kwam een leuke opdracht van de afdeling Educatie van De Pont binnenzeilen. Althans, ik dacht dat het een leuke opdracht zou zijn. Natuurlijk!

Een brochure redigeren voor het museum waarin ik het liefst nog zou gaan wonen ook. (In een van de wolhokken en een stukje van de museumtuin erbij, graag.)

Het lichtgroene boekje was lekker dun en oogde aantrekkelijk. 10 teksten in 2 kolommen, telkens geflankeerd door een foto van het besproken kunstwerk.

Het boekje had dezelfde titel als het project waar het bij hoorde, namelijk: ‘Kunstpodium T, 5 jaar Leerling/Meester, project in De Pont’ (8 juni tot 22 september 2013) en bevatte beschrijvingen van de 10 solopresentaties in de wolhokken van De Pont. Daar zat gaaf werk bij, zoals Zoum (2013) van Maaike Knibbe.

Op de teksten voor het boekje had ik flink zitten zweten. Enkele ervan bevatten ondoordringbaar jargon én kanjers van taalfouten – een lastige combinatie. Maar door mijn redactie en geploeter waren het toch nog tamelijk begrijpelijke teksten geworden.

Toen kwam de ramp. Die gleed op een kwade dag in de vorm van een stapeltje presentexemplaren door mijn brievenbus. Met evenveel ongeloof als afgrijzen nam ik de teksten door. Als gevolg van een (voor mij) nooit opgehelderde fout bij De Pont was ongeveer de helft van de tekst naar de drukker gestuurd in de niet gecorrigeerde versie. Een afknapper, al met al.

(Een overzicht van het genoemde project, met veel foto’s gelardeerd met stukjes commentaar, geeft de site Lost Painters (kopie op archive.org) van Niek Hendrix, 24-06-2013.)

Contact

Harrie Baken – (bijna) altijd bereikbaar

Harrie Baken
Harrie Baken
  • Per e-mail: harriebaken@tekstbaken.nl
  • Telefoon: +31 6 23 36 93 80
  • Met datzelfde 06-nummer zit ik ook op Signal en Telegram
  • Koffie na afspraak in de Marie Koenenlaan 432, 5044 NK Tilburg
  • Onderstaand contactformulier is ook handig
  • Hoe dan ook: je bent altijd welkom met vragen over mijn dienstverlening en/of voor een vrijblijvende offerte.

Menu

home | scriptiecorrectie | collega’s | algemene voorwaarden | bloemen | validator | harriebaken@tekstbaken.nl