Tekstbureau TekstBaken

Harrie Baken – tekstschrijver & seo-specialist

Freelancer worden

Leren.nl – freelance-cursus: voor jezelf beginnen

"Je wilt freelancer worden. Maar hoe doe je dat? In deze freelance starterscursus leer je wat er allemaal bij freelancen komt kijken."


Carrièretijger.nl over het beroep tekstschrijver

"Artikelen, slagzinnen, een zakelijke instructie, een grappige column of een bondige tekst voor een website: tekstschrijvers moeten kunnen goochelen met woorden. Soms werken ze in opdracht, soms zijn ze in loondienst bij een bedrijf of organisatie. Soms zijn het schrijvers van fictie die met (zakelijke) schrijfopdrachten hun inkomen aanvullen."


Voor freelancers: lancelots.nl

"Voor en door freelancers. Lancelots: dé inspiratiebron voor de ondernemende zelfstandige. Ontwikkel je kennis – ontmoet collega's – train je vaardigheden."


Freelance volgens Wikipedia

"Freelance is een contractvorm waarbij een bedrijf of een individu zich verbindt om een prestatie te leveren voor een opdrachtgever. 'Freelance' is geen juridisch bestaande term. Juridisch gaat het hier meestal om een 'overeenkomst van opdracht'. Er is dan ook geen sprake van een werkgever, uitsluitend van een opdrachtgever. […] Iemand die freelance opdrachten aanneemt, heet wel freelancer. Vaak worden met freelancer ook aangeduid zogenaamde zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel." [2011-05-08]


Werving – opdrachten vinden

freelance.nl – de match tussen freelancer en opdrachtgever

"Freelance.nl is een platform waar opdrachtgevers en opdrachtnemers met betrekking tot tijdelijke arbeidsopdrachten aan elkaar gekoppeld worden d.m.v. het marktplaatsprincipe. Opdrachtgevers die op zoek zijn naar tijdelijke krachten kunnen een project op de website plaatsen. Freelancers kunnen hierop reageren met een aanbod. Daarnaast kunnen freelancers gezocht en benaderd worden voor opdrachten."


freelancer.nu – opdrachten – vraag en aanbod


freelancekalender.nl – onafhankelijk platform voor freelancers en opdrachtgevers


De beste opdrachten? Via je eigen website!

Een nadeel van de genoemde 'marktplaatsen' is dat je vaak moet opboksen tegen beginnende freelancers die 'alles kunnen' en dat nog voor 20 euro per uur ook. En helemaal vermoeiend (en pure tijdverspilling) zijn de oproepen van opdrachtgevers die liever nóg minder betalen.

De beste manier om opdrachten binnen te slepen is – zeker op de lange termijn – een eigen website. Een website die (snel) duidelijk maakt waar je goed in bent en die met de juiste zoekwoorden hoog scoort in de belangrijkste zoekmachines. (Zie eventueel het seo-advies van TekstBaken.)


Vakbonden e.d.

AVV – Alternatief Voor Vakbond

Alternatief Voor Vakbond

Het AVV citeren, dat doe ik niet meer. Er staat telkens wat anders. Ik heb 't al druk zat!  :)


CNV Zelfstandigen

CNV Zelfstandigen

"CNV Zelfstandigen is een speciaal lidmaatschap voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers), werkzaam in de dienstensector. Ook voor freelancers, eenmans(vrouw)bedrijfjes en kleine ondernemingen zonder personeelsleden in dienst is het lidmaatschap bedoeld, zolang het lid als natuurlijk persoon werkzaam is als zelfstandige zonder personeel."


FNV Zelfstandigen

FNV Zelfstandigen

"FNV Zelfstandigen is dé partner voor actieve en gedreven ondernemers zonder personeel. Wij richten ons op de sectoren diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen is er voor zelfstandig ondernemers die behoefte hebben aan professioneel advies, een inspirerend netwerk en collectieve voorzieningen die aansluiten bij hun wensen en behoeften."


Platform Zelfstandige Ondernemers

PZO – Platform Zelfstandige Ondernemers

"De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) bestaat sinds 2002 en is uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers. De vereniging is georganiseerd als koepelorganisatie voor branche- en beroepsorganisaties en netwerkorganisaties van zzp'ers."


Freelancers – belastingen, VAR en andere beslommeringen

Freelancers en de KvK, Ondernemersplein

Wikipedia over de Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

De Kamer van Koophandel over de VAR

Lancelots.nl over zelfstandigheid en VAR

Aanvraagformulier voor de Verklaring arbeidsrelatie bij de Belastingdienst


Algemene Voorwaarden freelance werk

De Algemene Voorwaarden van Tekstbureau TekstBaken


W3CCSS3

Pagina bijgewerkt op 2015-08-01 om 22:23:42

Harrie Baken
harriebaken@tekstbaken.nl
contactformulier
tel +31 13 468 46 15
gsm +31 6 23 36 93 80
Academielaan 152
NL-5037 EW Tilburg
KvK 18035796
btw-id NL078875560B01